leaning-tower-of-pisa-cloudy-scaled

10 συναρπαστικά στοιχεία για την Ιταλική Γλώσσα!


Πολλοί γνωρίζουν τη μοναδικότητα της Ιταλίας: η πλούσια ιστορία, η όμορφη αρχιτεκτονική και το νόστιμο φαγητό έχουν κάνει αυτή τη χώρα έναν από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Αλλά ίσως πιο ενδιαφέρουσα είναι η ίδια η ιταλική γλώσσα. Εάν σκέφτεστε να μάθετε ιταλικά ή θέλετε να επεκτείνετε την επιχείρησή σας παγκοσμίως, είναι καλό να γνωρίζετε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση και την ιστορία αυτής της γλώσσας.

Διαβάστε τα παρακάτω 10 ενδιαφέροντα γεγονότα και στοιχεία για να ανακαλύψετε τί κάνει αυτή τη γλώσσα και τους ομιλητές της τόσο εξαιρετικούς.

1: ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 21 ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ο ιταλικός λαός είναι πολύ καλός στο να κρατά τα πράγματα απλά και πρακτικά και το αλφάβητό του δεν αποτελεί εξαίρεση. Ναι, είναι αλήθεια, το ιταλικό αλφάβητο έχει μόνο 21 γράμματα και στερείται j, k, w, x και y. Προέρχεται από το λατινικό αλφάβητο, θεωρείται η πιο παρόμοια με αυτή τη «νεκρή» γλώσσα μεταξύ όλων των γλωσσών που ομιλούνται σήμερα. Μοιράζεται όλα του τα γράμματα με το αγγλικό αλφάβητο, αλλά τα ιταλικά χρησιμοποιούν ένα σύστημα τονισμού και δεν προφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

2: 1861 ΗΤΑΝ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ
Στις αρχές του 1861, το εθνικό κοινοβούλιο κήρυξε την ενοποίηση της Ιταλίας, περίπου την ίδια εποχή που εμφανίστηκε μια τυπική εκδοχή της ιταλικής γλώσσας. Προφανώς, εκείνη την εποχή, τα σύγχρονα ιταλικά ήταν μια τόσο ελάχιστα γνωστή γλώσσα που μιλούνταν μόνο από λιγότερο από το 3-5% του πληθυσμού αυτής της πρόσφατα ενοποιημένης χώρας. Αν και υπήρχαν πολλές διάλεκτοι, ο Ιταλός συγγραφέας Δάντης και ο γλωσσολόγος Πετράρχης άνοιξαν το δρόμο για να γίνει η Τοσκανική η εθνική γλώσσα της Ιταλίας.

Αν και υπήρχαν πολλές διάλεκτοι, ο Ιταλός συγγραφέας Δάντης και ο γλωσσολόγος Πετράρχης άνοιξαν το δρόμο για να γίνει η Τοσκανική η εθνική γλώσσα της Ιταλίας.

Aunque existían numerosos dialectos, el escritor italiano Dante y el lingüista Petrarca allanaron el camino para que el toscano se convirtiera en la lengua nacional de Italia.
Por ello, el italiano se hizo más universal como estándar de las composiciones musicales, y muchos compositores famosos de la época eran italianos.

3: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 85 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΙΛΟΥΝ ΙΤΑΛΙΚΑ
Όσον αφορά τον αριθμό των ομιλητών, τα ιταλικά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν γλώσσες όπως τα αγγλικά ή τα μανδαρινικά. Κι όμως, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και με μεγαλύτερη επιρροή γλώσσες στον κόσμο. Τα ιταλικά είναι η μητρική γλώσσα περίπου 65 εκατομμυρίων ομιλητών που ζουν στην Ευρώπη και η δεύτερη γλώσσα άλλων 15 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εκτός από την εθνική γλώσσα της Ιταλίας, τα ιταλικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας, του Αγίου Μαρίνου, του Βατικανού και της κροατικής χερσονήσου της Ίστριας και ομιλούνται από περισσότερους από 85 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

4: ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η 5η ΓΛΩΣΣΑ “ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΛΕΤΗ” ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί μαθητές μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο γυμνάσιο ή στο κολέγιο και τα ιταλικά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή. Για περισσότερο από έναν αιώνα, τα ιταλικά ήταν μια ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα στην Αμερική, χάρη στις πολυάριθμες μεταναστεύσεις μεγάλης κλίμακας στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, σχεδόν 700.000 Αμερικανοί μιλούν ιταλικά, με τους περισσότερους να κατοικούν στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο, μεταξύ άλλων πόλεων. Αυτό κάνει τα ιταλικά την πέμπτη πιο μελετημένη γλώσσα στα αμερικανικά σχολεία.

5: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΛΕΞΗ ΕΧΕΙ 30 ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι το πιο περίεργο από όλα. Οι Γερμανοί φημίζονται για την αγάπη τους για τις λέξεις και τις μεγάλες φράσεις, αλλά δεν είναι οι μόνοι που τους αρέσει να ξεπερνούν τα όρια. Επί του παρόντος, η «psiconeuroendocrinoimmunologia» είναι η μεγαλύτερη λέξη στο ιταλικό λεξικό, με 30 γράμματα και 13 συλλαβές. Ο όρος εκφράζεται με το ακρωνύμιο PNEI και αναφέρεται στη μελέτη του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Εντάξει, δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το “supercalifragilisticexpialiidocious”, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι αρκετά κοντά.

6: ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Εάν παίζετε ένα όργανο ή είστε εξοικειωμένοι με τη μουσική, πιθανότατα έχετε δει παρτιτούρες κλασικής μουσικής με όρους όπως κρεσέντο, σοπράνο, άλτο ή τέμπο. Αν και μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι όλες αυτές οι λέξεις έχουν ιταλική προέλευση, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η γλώσσα έχει τόσο ισχυρή επιρροή στη μουσική τέχνη. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διάδοση της ιταλικής μουσικής σημειογραφίας κατά την Αναγέννηση και το Μπαρόκ. Ως εκ τούτου, τα ιταλικά έγιναν πιο καθολικά ως πρότυπο για μουσικές συνθέσεις και πολλοί διάσημοι συνθέτες της εποχής ήταν Ιταλοί.

7: ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤOI ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
Τίποτα δεν μπορεί να σε μεταφέρει πιο γρήγορα σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας από τη διάλεκτό της. Στην Ιταλία υπάρχουν πολλές διάλεκτοι, αλλά η τυπική ιταλική βασίζεται στην τοσκανική. Περιέργως, η μεγάλη ποικιλία γλωσσών της Ιταλίας αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τα λατινικά. Για αιώνες, μέχρι το 1861, η Ιταλία ήταν χωρισμένη σε πολλά διαφορετικά κράτη υπό ξένη κυριαρχία, καθένα από τα οποία είχε τη δική του περιφερειακή γλώσσα που συνυπήρχε με τα «τυποποιημένα» ιταλικά.

8: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΕΤΩΝ
Στις αρχές του 13ου αιώνα, μια μεγάλη ποσότητα λογοτεχνίας, ιδίως ποιημάτων, άρχισε να δημοσιεύεται στα ιταλικά. Τα πρώτα κείμενα που γράφτηκαν στη δημοτική γλώσσα που μοιάζουν περισσότερο με αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως ιταλικά, χρονολογούνται από τα έτη 960-963. Είναι γνωστά ως Placiti Cassinesi και είναι τέσσερις ένορκες βεβαιώσεις μιας διαμάχης για την ιδιοκτησία μιας περιοχής μεταξύ ορισμένων μοναστηριών στη νότια Ιταλία που βρίσκονται κοντά στην πόλη Capua, στην περιοχή της Καμπανίας.

9: ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ “VOLT”
Λοιπόν, δεν είναι οποιοσδήποτε Ιταλός, είναι φυσικός, χημικός και εφευρέτης, για να είμαστε πιο ακριβείς. Ναι, όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τόμας Έντισον εφηύρε τον λαμπτήρα, αλλά η εφεύρεσή του δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τον Ιταλό Αλεσάντρο Βόλτα. Ο Βόλτα ήταν ένας από εκείνους τους περίεργους εφευρέτες που έκανε μια σημαντική ανακάλυψη το 1799, όταν δημιούργησε το βολταϊκό στοιχείο, το οποίο ήταν βασικά η πρώτη ηλεκτρική μπαταρία. Ο όρος volt προέρχεται από το επίθετό του και είναι η τυπική μονάδα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας.

10: Ο ΙΤΑΛΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ DANTE ALIGHIERI
Τα σύγχρονα ιταλικά ιδρύθηκαν από τον Dante, έναν Ιταλό συγγραφέα που συχνά αποκαλείται «πατέρας της ιταλικής γλώσσας». Εκτός όμως από αυτό, υπήρξε και πολιτικός στοχαστής και πολιτιστικός ηγέτης της χώρας για τη συμβολή του στην καθιέρωση της γλώσσας. Κατά το μεταγενέστερο μέρος του Μεσαίωνα, η περισσότερη ποίηση και λογοτεχνία γράφτηκε στα λατινικά, αλλά ο Δάντης είναι διάσημος για τη συγγραφή του επικού ποιήματος The Divine Comedy στην Τοσκανική διάλεκτο. Άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στη γλώσσα και βοήθησε τα ιταλικά της Τοσκάνης να γίνουν η βάση της γλώσσας που ομιλείται σήμερα.

Τα ιταλικά είναι πολύ περισσότερα από όλα αυτά. Επομένως, αν είστε λάτρης της γλώσσας και θέλετε να μάθετε περισσότερα για διαφορετικούς πολιτισμούς και τις διαλέκτους τους, επικοινωνήστε άμεσα με την ACADE CULTURAL!

Tags: No tags

Comments are closed.