Η Academia Culturalis σας καλεί να μας τιμήσετε με την παρουσία σας το Σάββατο 20/5 ώρα 20:00 στην παρακάτω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική διάλεξη:

“Λατινική Αμερική: Από την κατάκτηση ως τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες:
Οι αποικιοκράτες, τα χριστιανικά τάγματα και οι αυτόχθονες λαοί”.

Ο Αργεντινο-μεξικανός φιλόσοφος και μελετητής Enrique Dussel, εντοπίζει τις ιστορικές ρίζες της προφητικής θεολογίας στην Λατινική Αμερική ήδη από την εποχή της κατάκτησης (conquista). Την αφετηρία, την προσδιορίζει το 1511 με τον Δομινικανό μοναχό Antonio de Montesinos, ο οποίος υπερασπίστηκε τους Ίντιος, ενώ αργότερα, εμφανίζεται ο Δομινικανός ιερέας Bartolomé de las Casas, ο οποίος ονομάζεται από τον Dussel, γενεσιουργός της πυρήνας. Πολλοί σημαντικοί υπήρξαν επίσης ο Ιησουίτης José de Acosta (1540-1600), ή ο Bernandino de Sahagún (1499-1590), αλλά και ο Antonio Valdivieso (1495-1550), επίσκοπος της Μανάγκουα της Νικαράγουα που δολοφονήθηκε από τους γαιοκτήμονες. Αυτή ήταν η «Πρώτη Στάση» της αγωνιζόμενης ιεροσύνης, υπέρ των «φτωχών», στην Λατινική Αμερική.
Η συνέχεια βρίσκεται στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Μεξικού ενάντια στην αποικιοκρατία των Ισπανών από τους επαναστάτες ιερείς Hidalgo και Morelos. Αυτή ήταν η «Δεύτερη Στάση». Για τον Dussel, η Θεολογία της Απελευθέρωσης είναι η «Τρίτη Στάση» μιας παράδοσης συμμετοχής μοναχών, ιεραποστόλων, χριστιανών κληρικών, αλλά και επισκόπων, στα άμεσα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της περιοχής, στο πλευρό των ελαχίστων αδελφών.
Το ενδιαφέρον των μοναχών, των ιερέων και των θεολόγων της «Πρώτης Στάσης», ήταν η μελέτη, η κατανόηση, αλλά και η προστασία των Ίντιος από τον αποικιοκράτη, ταυτόχρονα με τον προσηλυτισμό του. Στη «Δεύτερη Στάση» έχουμε την ανάληψη της ηγεσίας εθνικοαπελευθερωτικών και ταυτόχρονα κοινωνικών αγροτικών αγώνων από ιερείς. Με την «Τρίτη Στάση» και τη Θεολογία της Απελευθέρωσης έχουμε το πάντρεμα σε μία δυναμική ισορροπία όλων αυτών των στοιχείων.

Στη συνάντηση αυτή, προσεγγίζουμε τις ιστορικές βάσεις της λατινοαμερικανικής Θεολογίας της Απελευθέρωσης, εστιάζοντας στην α΄ και τη β΄ στάση, έως τη «Μεγάλη Ύφεση».
Θέματα προς συζήτηση:
α) Προσεγγίζουμε το αποικιοκρατικό πλαίσιο.
β) Τον ρόλο των χριστιανικών ταγμάτων την περίοδο της αποικιοκρατίας (από τον Μπαρτόλομε Ντε Λας Κάσας έως τους ιερείς αγωνιστές Μορέλος, Χιντάλγκο κ.α., δηλαδή από την κατάκτηση έως την εθνική Ανεξαρτησία των λατινοαμερικανικών χωρών).
β) Το πρόβλημα της νομιμοποίησης της αποικιοκρατικής βίας (Διένεξη του Βαγιαδολίδ).

Εισηγητής: Άγγελος Γουνόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής & Θεολογίας της Απλευθέρωσης

Για κρατήσεις θέσεων: καθημερινά 11:00 – 21:00 στο 2314018044