Μαθαίνω
Ελληνικά

ellinika
ellinika

Τα Ελληνικά

Η νέα ελληνική, η γλώσσα δηλαδή που ομιλείται στην κοινή της μορφή (κοινή νέα ελληνική ή πρότυπη νέα ελληνική, μτφρ. modern standard greek), ανήκει, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια, με κοιτίδα προέλευσης πιθανότατα την Ανατολία. Χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα, στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε διάφορους βαθμούς επάρκειας στην ελληνική διασπορά-ομογένεια σε ένα σύνολο 13,4 εκατομμυρίων ομιλητών βάσει στοιχείων του 2012. Όπως όλες οι γλώσσες η νέα ελληνική δεν περιορίζεται στην κοινή της μορφή, αλλά διαθέτει και τις διαλέκτους της (τσακώνικη, πολίτικη, γκρίκο ή κατωιταλική, ποντιακή, κρητική κ.α) . Σίγουρα όμως οι διάλεκτοι τελούν υπό την πίεση της κοινής και βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.

Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, όπως σε πολλά μέρη του κόσμου, υπήρχε κοινωνική διγλωσσία. Στην διοίκηση, στο γραπτό λόγο, στο δημόσιο βίο και στην εκπαίδευση κυριαρχούσε η «καθαρεύουσα», μια αρχαΐζουσα μορφή της καθομιλουμένης, χωρίς επιμειξίες με άλλες γλώσσες, απαλλαγμένη από τα ξένα, κυρίως τουρκικά δάνεια. Στην καθημερινότητα των πολιτών όμως χρησιμοποιούνταν η δημοτική, πιο απλή, εύχρηστη και πιο κοντά στον τρόπο ζωής της πλειονότητας των κοινωνικών. Η δημοτική επισημοποιήθηκε ως μορφή του ελληνικού κράτους το 1976. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική δάνεισε και δανείστηκε ανά τους αιώνες από πολλές γλώσσες (σημιτικές, λατινική, ρομανικές, τουρκική, σλαβικές, γαλλική κ.α)
Το ελληνικό αλφάβητο αποτελείται από 24 γράμματα, ταξινομημένα από το Α έως το Ω και διακρινόμενα σε κεφαλαία και μικρά. Τα 24 γράμματα μας δίνουν 19 φθόγγους και σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν τα δίψηφα σύμφωνα γκ (ή γγ), μπ, ντ, τς, τζ και το δίψηφο φωνήεν ου, διαμορφώνοντας το σύνολο των φθόγγων της ελληνικής γλώσσας σε 25.

Εκτός από το γηγενή πληθυσμό, πολλοί είναι και οι αλλογενείς, αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα και αποτελούν χρήστες της ελληνικής είτε στοιχειωδώς, είτε επαρκώς. Σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για επικοινωνιακούς λόγους, είτε για εργασιακούς λόγους, είτε για λόγους σπουδών, είτε για λόγους καλύτερης συμβίωσης με το γηγενές στοιχείο η γνώση της ελληνικής αποτελεί για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα σημαντικό ζήτημα και για έναν επιπλέον λόγο· είναι βασική προϋπόθεση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας (πολιτογράφηση).

Ενδιαφέρεσαι για τα Ελληνικά;

Μπορείς να επικοινωνείς μαζί μας καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00- 21:30, για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση χρειάζεσαι. Θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίσουμε και να σε εξυπηρετήσουμε.

scribble-white

Ακαδημαϊκό έτος

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους παρέχονται:

Εξετάσεις

Οι Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας διενεργούνται μια φορά το χρόνο, κάθε Μάιο σε εξεταστικά κέντρα υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΝΠΙΔ του Υ.Π.Θ).

Επιλέγω Ελληνικά

Μου αρέσουν πολύ τα Ελληνικά και ενδιαφέρομαι να μάθω να τα μιλάω!

Επικοινώνησε μαζί μας και θα χαρούμε πολύ να "ταξιδέψουμε" μαζί σε νέους κόσμους με διαφορετικές κουλτούρες.

people-say-hi