Η Academia Culturalis (Ακαδημία Πολιτισμού Ι.Κ.Ε.) είναι ένα Κέντρο Επιμορφωτικών Σεμιναρίων που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2016 από τρεις νέους καθηγητές του χώρου της φιλολογίας και των κοινωνικών – πολιτικών επιστημών. Κύριο αντικείμενο των σεμιναρίων μας είναι οι Ξένες Γλώσσες, ο Πολιτισμός, η Δημιουργική Γραφή, η Ιστορία, η Φιλοσοφία και γενικότερα οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Άμεση προτεραιότητα και συνεχής πρόνοια της ιδρυτικής ομάδας του Κέντρου υπήρξε η διαφοροποίηση της Academia Culturalis από τη λογική της υπερεντατικής εκμάθησης ξένων γλωσσών, όπως τη γνώρισε ο κόσμος στα συμβατικά φροντιστήρια και λοιπά σχολεία γλωσσών. Αντιθέτως, η φιλοσοφία του χώρου είναι αυτή της μη εντατικής, δια βίου μάθησης για όλους τους ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Για τον λόγο αυτό το μαθήματά μας είναι σεμιναριακού χαρακτήρα, διάρκειας μόλις ενός διώρου την εβδομάδα. Δεν επικεντρωνόμαστε τόσο στην προετοιμασία ενόψει εξετάσεων και την απόκτηση πτυχίων, όσο στη σφαιρικότερη επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε μία γλώσσα, καθώς και στον πολιτισμό του λαού που την ομιλεί. Παράλληλα ωστόσο, καταφέρνουμε να ανταποκρινόμαστε και στις ανάγκες των σπουδαστών που ενδιαφέρονται μακροπρόθεσμα για την απόκτηση κάποιου πτυχίου μέσα από το γλωσσικό σεμινάριο που παρακολουθούν. Αυτό είναι εφικτό χάρη στη «χημεία» που αναπτύσσεται μεταξύ των σπουδαστών μας και των αγαπημένων μας συναδέλφων, εισηγητών. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που συνεργάζονται μαζί μας και μας εμπιστεύονται αρκούν για να σας πείσουν!  Επιπλέον, προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στις φιλικότερες τιμές της αγοράς, συμμεριζόμενοι τις ανάγκες των περισσότερων συνανθρώπων μας που αναζητούν μια οικονομική διέξοδο για να περάσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους και να συνδυάσουν τη γνώση με την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση!

Μέχρι στιγμής, η Academia Culturalis έχει φιλοξενήσει σεμινάρια για πάνω από 10 διαφορετικές γλώσσες απ’ όλο τον κόσμο (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Άπω Ανατολή, Λατινική Αμερική!), ενώ διαθέτει και σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής και Λογοτεχνίας, σπουδαστές του οποίου έχουν παρουσιάσει τις δικές του ποιητικές συλλογές. Ταυτόχρονα, διοργανώνονται σεμινάρια Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού για ξένους, υπό την καθοδήγηση έμπειρου καθηγητή σε πολυπολιτισμικά μαθητικά περιβάλλοντα. Μαθητές από την Κίνα, την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, την κεντρική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού συρρέουν στα σεμινάρια αυτά και κατακτούν βδομάδα με τη βδομάδα επικοινωνιακές ικανότητες στην ελληνική γλώσσα, κάνοντας μας πραγματικά περήφανους! Παράλληλα με τα γλωσσικά μας σεμινάρια, ο χώρος διοργανώνει και πολλές εκδηλώσεις και αφιερώματα ευρύτερου επιστημονικού, ιστορικού, γεωπολιτικού, πολιτιστικού ή καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, ανοιχτά στο κοινό, τα οποία συμπληρώνουν τον επιμορφωτικό χαρακτήρα των δράσεων μας κι ενισχύουν το δημόσιο προφίλ της Academia Culturalis ως ενός «εργαστηρίου» γνώσης και φιλομάθειας, προσιτού σε όλους και όλες. Και βέβαια αυτή είναι μόνον η αρχή κι έπεται η συνέχεια.

Βρισκόμενη στην καρδιά της πόλης, η μικρή μας «Ακαδημία» ήδη αποτελεί τον αγαπημένο τόπο συνάντησης κι επιμόρφωσης δεκάδων ανθρώπων και περιμένει κι εσάς να την γνωρίσετε και να γίνετε ενεργό της κομμάτι!