Ένα νέο, πρωτότυπο σεμινάριο ξεκινάει τον Μάρτιο του 2019 στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών & Δια βίου Μάθησης 1, AcadeCultural στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μυήσει τους συμμετέχοντες στην τοπική αραβική διάλεκτο της Συρίας, η οποία είναι σχεδόν ίδια (με μικρές παραλλαγές) με τις διαλέκτους της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, δηλαδή της περιοχής της Μέσης Ανατολής που είναι γνωστή στην ιστορική γεωγραφία ωςLevant, Εύφορη Ημισέληνος ή Bilad al-Sham. Οι εν λόγω ντοπιολαλιές απαρτίζουν την οικογένεια της Levantine Arabic, η οποία κατά βάση είναι μια προφορική γλώσσα εν αντιθέσει με την Modern Standard Arabic (MSA) ή al-Fus-ha” της εκπαίδευσης, του Τύπου, της λογοτεχνίας και της επιστημονικής ορολογίας. Πρόκειται για τις σημαντικότερες αραβικές διαλέκτους, καθώς είναι ευρέως διαδεδομένες σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με βασικές διαφορές μεταξύ της διαλέκτου και της επίσημης γραπτής γλώσσας σε ό,τι αφορά την προφορά των φθόγγων, την γραμματική, καθώς και την διατύπωση διάφορων ερωτήσεων και άλλων εκφράσεων και θα ενισχύσουν τις προφορικές τους δεξιότητες σε μια σειρά από θέματα της καθημερινότητας, από την περιγραφή ενός ανθρώπου, μιας οικογένειας κι ενός χώρου, μέχρι μια βόλτα στα μαγαζιά, τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου και την διοργάνωση μιας εκδήλωσης ή μιας εκδρομής στο εγγύς μέλλον.

Ως εκ τούτου, το σεμινάριο απευθύνεται σε εν ενεργεία μαθητές της αραβικής γλώσσας που θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω τον προφορικό τους λόγο, σε άτομα που ταξιδεύουν για αναψυχή ή εργασία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σε λάτρεις της αραβικής μουσικής, κουζίνας και κουλτούρας, αλλά και σε όσους έρχονται σε επαφή καθημερινά με Σύρους και άλλους αραβόφωνους πρόσφυγες και εργάζονται σε ΜΚΟ, σώματα ασφαλείας, σχολεία και αλλού. Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο, απαιτείται ένα επίπεδο βασικών γραμματικών και λεξιλογικών γνώσεων στην Modern Standard Arabic, επιπέδου τουλάχιστον Α1.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί αποκλειστικά στην διάλεκτο κι ενίοτε θα χρησιμοποιείται και η επίσημη αραβική.

Θα ολοκληρωθεί σε 11 δίωρες συναντήσεις, κάθε Πέμπτη 20:15 – 22:30. Ημερομηνία έναρξης: 7/3/19 – λήξης: 23/5/19.

Το κόστος των διδάκτρων ανέρχεται στα 110 Ευρώ (10 Ευρώ/μάθημα), τα οποία καταβάλλονται εφάπαξ ή σε 3 δόσεις:

50 Ευρώ κατά την εγγραφή σας (Α’ δόση)

40 Ευρώ πριν τις διακοπές του Πάσχα (Β’ δόση)

20 Ευρώ μετά το Πάσχα (Γ’ δόση)

 

Εισηγητές του Σεμιναρίου:

Katyana Abdulahad (Πτυχίο Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Παιδαγωγικής Σχολής του Χαλεπίου Συρίας. Θεολόγος ΑΠΘ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου εκπαίδευσης και ψυχοθεραπείας Gestalt).

Πάνος Κουργιώτης (Κάτοχος πιστοποιητικών γλωσσομάθειας της Αραβικής των πανεπιστημίων al-Manar της Τύνιδας και της Δαμασκού, απόφοιτος σπουδών αραβικής γλώσσας του Κρατικού Ινστιτούτου Εκμάθησης Αραβικής στους μη Ομιλούντες Αυτήν, Ma’ahad Δαμασκός, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Αραβολόγος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ, συγγραφέας διδακτικών εγχειριδίων).

 

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσέλθουν στην Γραμματεία του Κέντρου μας, (Σωκράτους 2, έναντι στάσης Αγίας Σοφίας, πάνω μεριά Εγνατίας) καθημερινά 11:30 – 21:00 (την Δευτέρα από τις 14:00) & Σάββατα 11:00 – 16:00 και να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο μέχρι την Παρασκευή 1 Μαρτίου. Με την εγγραφή σας καταβάλετε την Α’ δόση των 50 Ευρώ.

Πληροφορίες:

6992197763 & 2314-018044

info@acade-cultural.gr