ejet

Προθέρμανση πριν τις εξετάσεις: Ένας οδηγός για απόδοση στο 100%!

Έφτασε η μεγάλη μέρα! Η στιγμή που θα καθίσεις μπροστά από μια στοίβα χαρτιά και θα προσπαθήσεις να αποδείξεις ότι οι ώρες που πέρασες μαθαίνοντας ξένες γλώσσες δεν πήγαν χαμένες. Η προθέρμανση πριν τις εξετάσεις είναι το κλειδί για να αποδώσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Πάμε να δούμε μερικές διασκεδαστικές αλλά και χρήσιμες συμβουλές για το τι να κάνεις πριν πας να γράψεις την ξένη γλώσσα σου!

1. Επαναλήψεις, αλλά με στυλ

Ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις επαναλήψεις, αλλά ποιος είπε ότι πρέπει να είναι βαρετές; Αντί να διαβάζεις ξανά και ξανά τις σημειώσεις σου, δοκίμασε να τραγουδήσεις τους κανόνες γραμματικής στο ρυθμό του αγαπημένου σου τραγουδιού. Θα μάθεις τους κανόνες και θα γελάσεις με την καρδιά σου!

2. Συνομιλία με τον εαυτό σου

Όχι, δεν είσαι τρελός/η. Απλώς προπονείσαι! Μίλησε στον εαυτό σου στον καθρέφτη στην ξένη γλώσσα που μαθαίνεις. Ρώτα τον εαυτό σου πώς είσαι και απάντησε με όλη την αυτοπεποίθηση του κόσμου. Είναι η ιδανική ευκαιρία να βελτιώσεις την προφορά σου και να συνηθίσεις τον ήχο της γλώσσας.

3. Ένα γλυκό ξεκίνημα

Λένε ότι η σοκολάτα βοηθάει στη συγκέντρωση. Γιατί να μην το εκμεταλλευτείς; Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Εκτός από την ενέργεια που θα σου δώσει, θα σου φτιάξει και τη διάθεση. Και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να είσαι χαρούμενος την ημέρα των εξετάσεων!

4. Σωματική άσκηση

Λίγο stretching το πρωί μπορεί να κάνει θαύματα. Κάνε μερικές διατάσεις ή ένα σύντομο περίπατο. Αυτό θα βοηθήσει να ξυπνήσει το σώμα σου και να διώξεις το άγχος. Αν νιώθεις τολμηρός, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις μερικές ασκήσεις γιόγκα. Η στάση του σκύλου που κοιτάζει κάτω ή η γέφυρα μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του μυαλού και στην ενίσχυση της συγκέντρωσης. Και μην ξεχνάς: οι γείτονες θα λατρέψουν τη νέα σου ρουτίνα γυμναστικής!

5. Μικρά διαλείμματα χαλάρωσης

Το άγχος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στις εξετάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να χαλαρώσεις. Δοκίμασε μερικές τεχνικές αναπνοής: εισπνοή για τέσσερα δευτερόλεπτα, κράτημα για τέσσερα, εκπνοή για τέσσερα και πάλι από την αρχή. Θα νιώσεις αμέσως πιο ήρεμος.

6. Διαγωνισμός ταχύτητας με το λεξιλόγιο

Δημιούργησε ένα παιχνίδι με τις λέξεις που πρέπει να θυμάσαι. Προκάλεσε τον εαυτό σου να θυμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις μέσα σε ένα λεπτό. Αν νικήσεις το προηγούμενο ρεκόρ σου, επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι μικρό και γλυκό. Μια ακόμα δικαιολογία για σοκολάτα!

7. Φαγητό για σκέψη

Φρόντισε να φας ένα καλό πρωινό. Μια ωραία ομελέτα, λίγο φρέσκο ψωμί και φρούτα θα δώσουν στον εγκέφαλό σου την απαραίτητη ενέργεια. Απέφυγε τα βαριά γεύματα που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις νυσταγμένος.

8. Οργάνωση

Προετοίμασε από το βράδυ τα πάντα που θα χρειαστείς για τις εξετάσεις: στυλό, μολύβια, γομολάστιχα, και φυσικά την ταυτότητά σου. Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη! Όσο καλύτερα προετοιμασμένος είσαι, τόσο λιγότερο άγχος θα έχεις την τελευταία στιγμή.

9. Ο ύπνος είναι χρυσός

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: κοιμήσου καλά το προηγούμενο βράδυ. Οκτώ ώρες ύπνου θα σε κάνουν να νιώσεις ανανεωμένος και έτοιμος να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε πρόκληση. Θυμήσου ότι ένας καλός ύπνος μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια μέτρια και μια εξαιρετική απόδοση.


Τελικά η προετοιμασία πριν τις εξετάσεις δεν χρειάζεται να είναι μια αγχωτική εμπειρία. Με λίγη φαντασία και αρκετή δόση χιούμορ, μπορείς να κάνεις την προθέρμανσή σου διασκεδαστική και ταυτόχρονα αποτελεσματική.

Καλή επιτυχία και μην ξεχνάς να απολαύσεις τη διαδρομή!

Tags: No tags

Comments are closed.