Μαθαίνω
Περσικά

glossa-persika
persika

Τα Περσικά

Η Περσική γλώσσα, είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που ομιλείται στο Ιράν, όπου δεσπόζει ως επίσημη γλώσσα, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, την Αρμενία, την Τουρκία, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Συρία, το Ουζμπεκιστάν, την Κιργιζία, σε όμορες χώρες και αλλού. Η σύγχρονη περσική γλώσσα καλείται Φαρσί στο Ιράν από το γηγενή ομιλούντα πληθυσμό. Έλαβε το συγκεκριμένο όνομα από την ιστορική επαρχία Φαρς (η αρχαία επαρχία “Περσίς”), στο νοτιοδυτικό Ιράν, γνωστή και ως πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν, όπου ομιλούνταν η Μέση και Παλαιά περσική με τις οποίες η σύγχρονη , ως συνέχεια τους, έχει άρρηκτους και ισχυρούς δεσμούς.
Το είδος που ομιλείται στο Αφγανιστάν καλείται Νταρί (μία εκ των δύο επίσημων γλωσσών του Αφγανιστάν), ενώ στο Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την κεντρική Ασία το είδος της περσικής γλώσσας που ομιλείται καλείται Τατζίκ. Ο συνολικός αριθμός που μιλά την Περσική είναι περίπου 23 εκατομμύρια (50% του πληθυσμού του Ιράν). Περίπου 5,5 εκατομμύρια μιλούν την Περσική Νταρί στο Αφγανιστάν (25% του πληθυσμού), και περίπου 1 εκατομμύριο Πακιστανών μιλούν την Περσική Νταρί, επίσης.
Η μακρόχρονη επαφή της γλώσσας με την Αραβική είχε σαν αποτέλεσμα η Περσική να κατακλυσθεί από αραβικές λέξεις, σε βαθμό που ένας συγγραφέας της Κλασσικής Περσικής να έχει στη διάθεσή του ολόκληρο το λεξιλόγιο της Αραβικής.

Ενδιαφέρεσαι για τα Περσικά;

Μπορείς να επικοινωνείς μαζί μας καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00- 21:30, για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση χρειάζεσαι. Θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίσουμε και να σε εξυπηρετήσουμε.

scribble-white

Επιλέγω Περσικά

Μου αρέσουν πολύ τα Περσικά και ενδιαφέρομαι να μάθω να τα μιλάω!

Επικοινώνησε μαζί μας και θα χαρούμε πολύ να "ταξιδέψουμε" μαζί σε νέους κόσμους με διαφορετικές κουλτούρες.

people-say-hi