Μαθαίνω
Νορβηγικά

norway
norvigika

Τα Νορβηγικά

Η νορβηγική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και ειδικότερα στις βορειογερμανικές γλώσσες. Έχει πολλά κοινά με τη Σουηδική, τη Δανική και τη Φεροϊκή γλώσσα. Ομιλείται από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους σχεδόν όλοι κατοικούν στη Νορβηγία, όπου είναι και επίσημη γλώσσα.
Τα Νορβηγικά έχουν δύο επίσημες γραπτές μορφές: η μπουκμώλ (Bokmål, κυριολεκτικά «γλώσσα των βιβλίων») η νεονορβηγικά (nynorsk, «Νεονορβηγική») Επίσης, υπάρχει η ανεπίσημη γραπτή μορφή, η “ρικσμώλ”, νορβ. riksmål (κυριολεκτικά εθνική γλώσσα), που είναι μια συντηρητικότερη μορφή της μπουκμώλ, και η ανεπίσημη υψηλή νορβηγική (χέγκνουρσκ høgnorsk), που είναι πιο συντηρητική από τη νεονορβηγική.
Πάντα υπήρχε στη Νορβηγία ένας μεγάλος αριθμός διαλέκτων. Εξαιτίας του δύσκολου αναγλύφου της χώρας, με πολλά βουνά και απότομες κοιλάδες, και δύσκολες μετακινήσεις, οι διάλεκτοι μπόρεσαν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Για αυτόν τον λόγο, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Δανία κυριαρχούσε στη Νορβηγία για πολλούς αιώνες με τα Δανικά ως επίσημη γλώσσα, δεν μπόρεσε να εδραιωθεί μια ενιαία γλώσσα με ενιαία προφορά, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία ή τη Γερμανία. Πάντως, η μακροχρόνια ένωση Νορβηγίας και Δανίας οδήγησε στη δημιουργία μιας δανονορβηγικής κοινής γλώσσας, την οποία ομιλούσε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Ακόμη και στη γραπτή γλώσσα υπάρχουν σήμερα δύο διαφορετικές γραφές.

Ενδιαφέρεσαι για τα Νορβηγικά;

Μπορείς να επικοινωνείς μαζί μας καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00- 21:30, για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση χρειάζεσαι. Θα χαρούμε πολύ να σε γνωρίσουμε και να σε εξυπηρετήσουμε.

scribble-white

Επιλέγω Νορβηγικά

Μου αρέσουν πολύ τα Νορβηγικά και ενδιαφέρομαι να μάθω να τα μιλάω!

Επικοινώνησε μαζί μας και θα χαρούμε πολύ να "ταξιδέψουμε" μαζί σε νέους κόσμους με διαφορετικές κουλτούρες.

people-say-hi